Halkalı Klinik:0212 507 49 61
     Bahçelievler Klinik:0212 442 12 12 Bize Yazın Randevu Al

Endodonti

Endodonti; dişin iç kısmı ve dış kısmında oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği bölümüdür. Endodonti tedavisinin amacı dişi kurtarmaktır. Hastalıklı dişi çekmek yerine, oluşan enfeksiyon ya da çürük temizlenerek dişin kurtarılması sağlanır.

Endodontistlerin en çok gerçekleştirdiği tedavi ise kanal tedavisidir. Kanal tedavisi yapılırken öncelikle diş eti dokusuna lokal anestezi uygulanır ve enfekte olan doku ve pulpa (diş özü) dişin içinden alınır. Sonrasında pulpa ve kökleri tutan bölüm detaylıca temizlenerek bakterilerden arındırılır. Bu işlem sonrası temizlenen bölge özel bir dolgu malzemesi ile doldurulur. Endodontist gerekli görürse bu bölgeyi korumak ve estetik bir görünüme kavuşturmak için kron veya başka tip bir malzeme ile diş restorasyonu yapılmasını önerebilir.

Endodonti tedavisi, dişlerde ağrı oluştuğunda ya da kökleri ve diş özünü etkileyen bir hastalık söz konusu ise başvurulması gereken bir yöntemdir. Genel diş hekimleri kanal tedavisi konusunda eğitim sahibi olsalar dahi bu tip hastalıklar için bir endodontiste başvurmak oldukça önemlidir. Çünkü endodontistler 5 yıllık eğitim hayatlarına ek 3 yıl daha endodonti alanında eğitim alarak uzmanlaşırlar. Bu sayede tedavinizin başarı olasılığı oldukça yüksek olur. Kanal tedavisi, dişin özünde bulunan damar ve sinirlerin çıkarılarak bölgenin bakteriler ve enfeksiyonlardan arındırılmasından sonrasında kanallarda oluşan boşluklar özel bir dolgu malzemesi ile doldurularak kapatılır. Bu tedaviye karar vermeden önce hastaya dental muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak muayene edilmelidir. Tedaviye karar verildikten sonrasında lokal anestezi uygulanan bölgeye öncelikle çürükler temizlenir ve diş özüne oluşturulan yol açılır. Sonrasında tedavi edilecek dişe “rubber dam” takılarak dişin izole olması sağlanır. Kökün bulunduğu kanal detaylıca bakteriler ve enfeksiyonlardan arındırılır ve temizlenen kanal dolgu maddesi ile kapatılarak dişin üstüne kuron uygulanır. Kanal tedavisi sonrası diş çiğneme fonksiyonunu yerine getirmeye devam edebilir. Bunun yanında dişin çevre dokularla olan ilişkisi tedavi sonunda kesilerek olası enfeksiyonun önüne geçilir.

Kanal tedavisinden sonra dişin restore edilmesi gerekmektedir. Tedavi sonrasında kırılgan bir yapı alan diş, restorasyon işlemi ile porselen, seramik veya metal taç ile kaplanarak koruma altına alınır. Bu sayede diş uzun ömürlü olur.

Siz de endodonti tedavisi veya kanal tedavisi hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. DT. Cengiz Bahçevan

Endodonti Hakkında Çok Sorular

Kanal tedavisi, çürük veya enfeksiyon oluşmuş dişleri kurtarmaya yönelik uygulanan bir diş tedavisidir. Kanal tedavisinde pulpa ve diş sinirlerinin çıkarılması ile diş kökünde temizlik yapılır ve sonrasında oluşan boşluk doldurulur.

Dişte meydana gelen çürük, çatlak, kırılma veya yüz travması nedeni ile diş tahrip olabilir. Bunun sonucunda dişte iltihaplanma veya enfeksiyon olabilir. Dişin dokusunda veya pulpasında oluşan hasardan dolayı diş çevresinde bulunan bakteriler kök kanalında çoğalırlar. Bu bakteriler dişte enfeksiyona veya apseye neden olabilir. Enfeksiyon ve bakteriler şiddetli ağrıya neden olur ve ilerlemesi ile diş kaybı ile sonuçlanabilir. Bu tip durumlarda diş kaybını engellemek yani dişi kurtarmak için kanal tedavisi uygulanmaktadır.

Kanal tedavisinde öncelikle hasar gören diş özü yani diş pulpası çıkarılır. Diş kökünde birikerek diş özüne kadar inen bakteriler diş pulpasına hasar verir. Bu hasarlı bölüm çıkarıldığında geride oluşan boşluk özel dolgu malzemeleri ile doldurularak kök kanalının kapatılması sağlanır.

Kanal tedavisi sonrası dişlerde hassasiyet oluşabilir. Bu durum hekiminizin önerdiği ağrı kesiciler ile hafifletilebilir. Tedavi sonrası diş bakımına özen gösterilmelidir. Düzenli olarak diş muayenesine gidilmelidir. Tedavi sonrası üç saat bir şeyler yenmemeli ve içilmemelidir.

Kanal tedavisinin süresi kişiden kişiye ve dişin durumuna göre 2 ile 3 seans kadar sürebilmektedir. İşlemin tek seansta tamamlanması durumunda ise 1,5 veya 2 saat kadar sürmesi beklenir.

Kanal tedavisi sırasında uygulama yapılan bölge lokal anestezi altında olacağından hasta herhangi bir ağrı, acı veya sızı hissi yaşamamaktadır.

Kanal tedavisi sonrası doktorunuz tarafından sizlere verilen ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Ağrı kesici kullanıldığı halde ağrınız devam ediyorsa doktorunuz ile iletişime geçmeniz en doğru ilerleyiş olacaktır.

Kanal tedavisi yapılan dişin tekrar iltihaplanması çok düşük bir ihtimaldir. Bunun olması için dişteki dolgunun çatlaması ve dişin tekrar çürümesi gerekir.

Diğer Tedavilerimiz