Halkalı Klinik:0212 507 49 61
     Bahçelievler Klinik:0212 442 12 12 Bize Yazın Randevu Al

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma, diş renginde yaşanan bozuklukları giderme işlemidir. Dişlerde yaşanan şekil ve renk bozuklukları bireylerin sosyal yaşantısını etkilemektedir. Birçok birey kendi imkanları dahilinde ev ortamında denediği geleneksel yöntemler ile dişlerinin beyazlığını korumaya çalışmaktadır. Bu noktada en iyi sonuç medikal diş beyazlatma yöntemleri ile alınabilmektedir. En sık kullanılan yöntem bleaching yani renklenmiş dişlerin beyazlatılması anlamına gelen yöntemdir. Bu yöntem oldukça kolay ve ekonomiktir.

Dişlerin beyazlığını kaybetmesinin sebepleri bebeklik ve çocukluk dönemine kadar uzanmaktadır. Bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler veya çocukluk döneminde dişlerin oluşumu sırasında oluşan yapısal bozukluklar dişlerin renginde bozulmaya neden olabilmektedir. Yediğimiz besinler ve içtiğimiz içecekler ile sudaki flor miktarı da dişlerde renklenmeye sebep olabilmektedir. Bu tür sebeplere bağlı olan dişlerde renklenme iki grupta incelenir, bunlar; iç renklenme ve dış renklenmedir.

  • İç renklenme: Dişin içine işlemiş ve dişin fırçalanması ile giderilemeyen renk bozukluğudur. Dişlerde oluşan yapısal bozukluklar ve flor alımına bağlı olarak oluşabilen bu renklenme sorununda diş beyazlatma işleminin başarı oranı oldukça yüksektir.
  • Dış renklenme: Dişin yüzeyinde oluşan, tüketilen çay, kahve ve sigara miktarının yoğunluğundan kaynaklı yaşanan renklenme problemidir. Bu sorunun giderilmesinde diş taşı temizliği yeterli olmaktadır.

Diş beyazlatma uygulaması iki farklı teknikte uygulanmaktadır. Bunlardan ilki “power bleaching” yöntemidir. Bu yöntem ile diş rengi 3 ile 4 ton arasında açılabilmektedir. Power bleaching; beyazlatıcı jel ve ışık kullanılarak uygulanmaktadır. Hızlı ve güvenilir bir diş beyazlatma yöntemidir. Diğer bir yöntem ise home bleaching veya evde diş beyazlatmadır. Bu yöntemde kişiye özel olarak hazırlanan bir ağızlık içine konulan jel dişlere yerleştirilir ve 4 – 8 saat takılması gerekir. Toplamda 5 ile 7 gün arasında istenilen sonuca ulaşılabilmektedir.

Diş beyazlatma uygulamaları diş veya diş etinde herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkese uygulanabilmektedir. Dişlerde veya diş etlerinde sorun olan bireylerin tedavileri gerçekleştirildikten sonrasında diş beyazlatma yöntemlerine başvurabilirler. Diş beyazlatma işlemi hamile ve emziren annelere uygulanmamaktadır.

Diş beyazlatma yöntemlerinin güvenilirliği birçok kişi tarafından araştırılan diğer bir noktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda diş beyazlatma yöntemlerinin güvenilir olduğu yönündedir. İşlemin her zaman hekim kontrolünde yapılması diş beyazlatma yöntemini güvenli kılan faktörlerdendir.

Diş beyazlatma işlemi sonrası, diş rengindeki açılma her kişide aynı oranda gerçekleşmez. Diş renginizin izin verdiği kadar bir açılma gerçekleşir. İşlem sonrasında dişlerde 24 ile 48 saat arası hassasiyet gerçekleşebilir. Bu normal bir etkidir ve geçicidir. Hassasiyetin geçmemesi sonucu beyazlatıcı kullanımı kesilmelidir. Bu tip durumlarda diş hekiminiz size florür uygulayarak hassasiyetin giderilmesine yardımcı olacaktır. Diş beyazlatma sonrası hassasiyeti hafifletmek için potasyum nitrat içeren diş macunları kullanılarak durumun hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanabilir.

Bleaching yani diş beyazlatma işleminin kalıcılığı dişin temizliğine dikkat edilmesine ve çay, kahve, sigara tüketimine göre 6 ay ile 2 yıl kadar sürebilmektedir.

Sizin de bleaching yani diş beyazlatma işlemi ile ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. DT. Cengiz Bahçevan

Diş Beyazlatma Hakkında Çok Sorulanlar

Diş beyazlatmada diş hekimleri hidrojen peroksit veya karbamid peroksit adı verilen oksijen türevli bir takım kimyasallar kullanmaktadır. Bunlar hekim tarafından uygulanması koşuluyla, diş etlerinin korunarak ve yalnızca dişin minesine uygulandığı müddetçe hastaya hiçbir zararı olmayan uygulamalardır.

Beyazlatma, dişin içindeki gözümüzle göremediğimiz orandaki küçük partikülleri ağartarak yapılan bir işlemdir ve genellikle tek seansta uygulanır. Kişinin dişleri çok sarıysa bazen ikinci bir seans gerekebilir.

Diş beyazlatma uygulaması yaptıran bir kişi, yaklaşık 1 saatin sonunda sarı dişlerden kurtularak beyaz dişlere ulaşmış olur.
Diş beyazlatmada amaç kişinin daha sağlıklı ve daha güzel bir gülüşe sahip olmasıdır.

Diş beyazlatmanın herhangi bir zararı yoktur. Yapılan işlem minenin içindeki çok küçük olan mine partikülleri sıvısının ağartılması işlemidir.
Bu sıvı ağardıkça diş daha beyazlayacaktır.

Bu işlemin ve kullanılan malzemelerin hiçbir zararı yoktur. Çünkü kullanılan kimyasallar oksijen türevli malzemelerdir. Bir sene sonra eğer diş rengi eskiye döndüyse tekrar beyazlatma yapılabilir.

Ancak diş çok beyazladıysa ve renginde herhangi bir koyulaşma yoksa yeniden beyazlatma yapmanın hiçbir işlevi yoktur çünkü diş daha fazla beyazlamayacaktır.

Yanlış uygulamalar hekim tarafından değil, ancak kişinin kendi kendine yapması ile veya yanlış malzemeler kullanması ile olabilir. Bu durum, dişlerde çiziklere ve tekrar koyu renk oluşumuna sebep olabilir.

Muayenehane ortamında yapılan beyazlatmadan sonra dişin dış yüzeyinde veya minesinde herhangi bir kırılma veya çizilme olmaz. Bu nedenle diş beyazlatmak için kesinlikle muayenehane ortamında uygulama yaptırmanız önerilir.

Dış kaynaklı renkleşmede boyar maddenin rengi ile dişteki renkleşme benzerdir. Yiyeceklerin ve içeceklerin de boyar maddeleri direkt olarak diş yüzeyine tutunabilir. Bu durumda ağza alınan yiyecek ile renkleşme benzer renkte olur.

Bu gıdaların içindeki boyarmadde çoğunlukla tannindir. Burada iyon yer değişimi mekanizması işlemektedir. Buna N1 tip renkleşme denir.
Pigmentli maddeler pelikıla bağlanarak sonrasında rengi değişirse buna N2 tip renkleşme denir.

Dişin dişetine yakın bölgelerindeki sarımsı renkleşmeler ile yaşla birlikte kahverengi pelikıl oluşumu bu şekilde olmaktadır.
Renksiz maddelerin diş yüzeyine bağlanması ve buradaki kimyasal değişim sonucu renkleşmeye neden olması N3 tip renkleşmeleri oluşturmaktadır. Klorheksidin gargara renkleşmesi, kalay fluorid renkleşmesi bu grup içindedir.

Yüksek miktarda karbohidrat ve şeker içeren elma, patates gibi yiyecekler bu şekilde kahverengi renkleşme yaparlar.

N1 tip renkleşmeler, hekim tarafından yapılacak temizlikle (diştaşı temizliğiyle) giderilebilir ve ağız hijyeni sağlanarak önlenebilir.

N2 tip renkleşmeleri çıkarmak daha güçtür. Ancak bunlar da klinikte profesyonel temizlikle giderilebilirler.

N3 tip renkleşmeler için çoğunlukla karbamid peroksit gibi bir oksidasyon maddesi ile (diş beyazlatma işlemi ile) çıkarılabilir.

Diğer Tedavilerimiz