Halkalı Klinik:0212 507 49 61
     Bahçelievler Klinik:0212 442 12 12 Bize Yazın Randevu Al

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları

Periodontoloji, dişleri çevreleyen dokular, iltihabi hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır. Periodontitis ise diş eti hastalıklarının ilerlemiş safhasına verilen isimdir. Diş eti ile diş etini destekleyen dokularda da oluşan hastalığa enfeksiyonun eşlik etmesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Hastalığın ilerlemesi sonucu dişlerde sallanma başlar ve diş çekimi gerekebilir.

Diş eti hastalıklarının ana nedeni bakteri plağı olmakla beraber, sigara tüketmek, sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, stres ve beslenme gibi diğer unsurlar da diş eti sağlığını etkileyebilir. Aynı zamanda genel vücut sistemini etkileyen hastalıkların veya durumların diş tedavileri esnasında herhangi bir komplikasyon oluşturmamaları amacıyla da dikkatli davranılmalı ve diş hekimi konuyla ilgili muhakkak bilgilendirilmelidir. Diş eti hastalıklarının birçok belirtileri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilirler;

  • Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
  • Kötü ağız kokusu
  • Diş etlerinde çekilme,
  • Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri,
  • Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
  • Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması),
  • Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
  • Mevcut protezin uyumundaki değişikliktir.
  • Diş fırçalama sırasında veya aniden gelişen diş etlerinde kanama,

Diş eti hastalıklarının tedavisi genel olarak cerrahi olmayan işlemler ile mümkündür. Fakat burada önemli olan nokta sorunun erkenden teşhis edilmiş olmasıdır. Erken teşhis edilebilen hastalıklarda basit bir diş temizliği ve diş hijyeni eğitimi verilmesi ile diş eti hastalığının giderilmesi mümkündür. Bunun yanında ağızdaki hijyenin devamlılığının sağlanabilmesi için çürük dişler tedavi edilir varsa yirmilik dişler alınır. Bu işlemler zararlı mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçerek diş etinin dişe adapte olmasını ve sağlığına kavuşmasını sağlar.

İlerleyen durumlarda cerrahi periodontal tedaviler gerekmektedir. Öncelikle periodontal ceplerdeki diş taşları temizlenir ve düzgün bir kök yüzeyi oluşturulur. Burada hedef hastanın daha kolay bir temizlik yapacağı diş etlerine sahip olmasını sağlamaktır. Başlangıç tedavisinden sonra yaşanılan durumun ilerleyişine göre aşağıdaki cerrahi yöntemlere gerek duyulmaktadır.

  • Subgingival Küretaj: Başlangıçta uygulanan tedavi sonrası diş eti iyileşme göstermezse, lokal anestezi altında iltihaplı dokular temizlenir ve diş etinin altında bulunan taşlar uzaklaştırılır.
  • Gingivektomi ve Gingivoplasti: Diş etlerinde oluşan kalınlaşmaya form vermek amacı ile lokal anestezi altında yapılan bir cerrahi işlemdir.
  • Flep Operasyonu: Lokal anestezi altında diş eti, kök yüzeyi ve kemik açığa çıkacak şekilde kaldırılıp iltihaplı dokular uzaklaştırılır. Kemik yıkımının oluştuğu durumlarda kemik grefti, membran veya doku uyarıcı proteinler kullanılarak tedavi gerçekleştirilir. Bu yöntemdeki amaç hastaya plak kontrolü sağlayabileceği bir ortam oluşturmaktır.

Diş eti hastalıklarının önlenmesi 6 ayda bir gidilecek doktor muayenesi ile mümkün olabilmektedir. Bu muayenelerde hekiminizin yapacağı diş taşı temizliği ile ağız hijyeni sağlanır. Çünkü diş taşı oluşumunun gerçekleştiği durumlarda diş fırçalama işlemi tam hijyen sağlamaz. Bu nedenle 6 ayda bir diş taşı temizliği yapılmalıdır. Bununla beraber muayene sırasında diş veya diş etinde oluşan bir sorun mevcutsa erkenden teşhis edilebilir. Sonuç olarak diş eti hastalıklarından korunabilmek için düzenli doktor muayenesi ve ağız hijyenine önem vermek yeterlidir.

Sizin de periodontoloji veya diş eti hastalıkları tanı ve tedavisi hakkında aklınıza takılan sorular mevcutsa detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. DT. Cengiz Bahçevan

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları Hakkında Çok Sorular

Diş eti hastalıkları, dişi çevreleyen dokularda meydana gelen enfeksiyon hastalığıdır. Diş eti hastalığı diş çürümesi ile meydana gelen bir hastalık değildir. Dişte çürük olmasa bile diş eti hastalığından dolayı diş kaybı yaşanabilmektedir. Periodontal hastalıklar çocuklarda, yaşlı ve yetişkinlerde görülmektedir. Belirtilerinin kişiyi çok rahatsız etmemesinden dolayı geç farkedilmektedir.

Diş eti hastalıklarının belirtisi kendini sık sık gösterir fakat bu durum kişiyi başlarda rahatsız etmediğinden hekime başvurmakta geç kalınmaktadır. Aşağıda diş eti hastalıklarının belirtileri sıralanmıştır:

  • Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
  • Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
  • Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerde gevşeklik (sallanma)
  • Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet
  • Ağız kokusu

Diş eti hastalıklarının temel nedeni diş plağıdır. Dişlerin doğru temizlenmemesi düzenli bir şekilde fırçalanmaması dişte plak oluşumunu arttırmaktadır. Plak diş üzerinde oluşan beyaz bir dokudur. Plakların doğru bir şekilde temizlenebilmesi için dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipinin kullanılması gerekmektedir. Doğru bir şekilde temizlenmeyen dişlerde oluşan plaklar dişlere, diş etlerine ve diş kemiklerine zarar vermekte ve çeşitli enfeksiyon durumlarına neden olmaktadır.

Diş eti hastalıklarının temel nedeni diş plağıdır. Dişlerin doğru temizlenememesinden kaynaklı oluşan plakların temizliğinin yapılması ile diş eti hastalıklarının tedavisine başlanır. Diş taşı temizliği, küretaj yani kök yüzeyi düzleştirmesi ile diş eti hastalıkları tedavi edilebilir. Ayrıca hastaya doğru diş temizliği yapabilmesi için yönlendirmelerde bulunulur ve düzenli diş temizliği önerilir.

Sağlıklı diş etleri pembe renkte ve kanama yapmayan diş etleridir. Diş etlerinde zaman zaman renk değişimi meydana gelebilir. Bu durum bir diş eti hatalığının habercisi olabileceğinden bir uzman ile iletişime geçilmelidir.

Diş hassasiyeti; dişin daha yumuşak iç kısmı olan "dentin" açığa çıktığında başlayabilir. Dışarıdan gelen uyarıcılar yani soğuk yiyecek ve içecekler ya da asitli içeceklerin tüketimi sırasında kendini göstermektedir.

Diş eti çekilmesi; dişi çevreleyen kemiği örten diş eti dokusunun çeşitli sebeplerden dolayı konumunun değişerek diş kök yüzeyinin açılmasıdır.

Diş eti bakımı iyi bir ağız bakımından geçmektedir. Günce 2 kez dişler fırçalanmalı. Diş ipi kullanılmalıdır. Bunun yanında düzenli diş kontrollerine gidilmeli ve diş sağlığınız ile ilgili uzmanın görüşleri dinlenmelidir.

Diğer Tedavilerimiz