Halkalı Klinik:0212 507 49 61
     Bahçelievler Klinik:0212 442 12 12 Bize Yazın Randevu Al

Ortodonti – Diş Teli

Ortodonti çapraşık diş ve uyumsuz çene tanı ve tedavisini yapan diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlık kazanan kişiye ortodontist denmektedir. Ortodonti tedavisi dişleri düzleştirerek veya hareket ettirerek diş görünümünü ve çalışma biçimlerini düzenlemektedir. Ortodonti tedavisi ile hedeflenen, güzel bir görünüşle beraber ısırma basıncını tüm dişlere yayarak diş etleri ve çene eklemlerinin sağlığını korumaktır.

Diş ve çene bozuklukları genelde kalıtsaldır. Ortodonti tedavisinde yaşa göre tedavi planı ve süresi oluşturulmaktadır. Bu tedaviler 4 ile 12 ay kadar sürmektedir. Ortodonti tedavisinde belirgin diş teli yani braket kullanmak istemeyen hastalar için porselen braketler tercih edilebilir. Bu sayede daha estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.

Ortodonti tedavisi gerektiren durumlar kalıtsal veya fonksiyonel bozukluklardan kaynaklı olabilir. Örneğin; bebeklik döneminde yalancı emzik ve biberon kullanımı fazla olan bebekler ileride ortodontik bozukluklarla karşılaşabilmektedir. Bunun yanında ağız solunumu yapan kişilerin üst çenesi genel olarak dar kaldığından V çene formu dediğimiz bir şekil alır. Bu noktada ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tip bozukluklar önceden belirlenip alışkanlıklar değiştirilebilirse basit apareyler ile tedavi edilebilir.

Bazı durumlarda dişler arasında boşluklar olabilmektedir. Bunun sebebi çene büyük ve dişlerin küçük olması ya da çekilen dişlerden kaynaklı oluşan boşluklardır. Bunun yanında dişlerde çapraşıklık olabilir. Bu tip diş veya çene bozuklukların tedavisi ortondontik işlemler ile mümkündür.

Ortodontik tedaviye başlamadan önce diş hekimi tarafından detaylı bir şekilde muayene yapılmaktadır. Bu muayenede panaromik röntgen çekilerek dişlerin genel durumuna bakılır. 20 yaş dişleri ve gözden kaçan çürükler kontrol edilir. Çürük dişler için ortodontistiniz dolgu yapılmasını önerecektir çünkü ortodontik tedavi öncesi dişlerde çürük bulunmaması gerekir. Sonrasında diş taşı temizliği yapılır.

Muayene sonrası ortodontik tedavi için uygun zemin oluştuysa diş hekiminiz tarafında birkaç inceleme daha yapılacaktır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağız içi ve dışı fotoğrafları,
  • Dişlerin ölçüsü için alçı modeller
  • Yan kafa filmi
  • El-bilek filmi
  • İhtiyaç duyulursa ön-arka kafa filmi

Bu incelemeler sonrasında tedavi planınız oluşturulacak ve size bu plan hakkında bilgi verilecektir. Tedavinizin hedefi ve daha iyi noktaya ulaşılabilmesi için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaşacaksınız.

Ortodontik uygulama sırasında hastalar herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler. İşlem sonrasında bir alışma süreci geçirilecektir. Bu süreçte ağızda yaralar oluşabilir fakat 1 hafta içerisinde iyileşeceklerdir. Ortodontistiniz tarafından size verilen mumlar sayesinde braketler ile ağız içinizin teması giderilerek oluşabilecek yaraların önüne geçilebilmetedir.

Invisalign (Şeffaf Plak)

Invisalign, gelişen ortodonti tedavisinde kullanılan şeffaf plaklara verilen isimdir. Invisalign ya da şeffaf plak için diş telinin görünmez alternatifi diyebiliriz. Bilgisayarda üç boyutlu modelleme programı aracılığıyla kişiye özel oluşturulan şeffaf plaklar, geleneksel diş teli tedavisine kıyasla daha etkilidir. Bu yöntem ile ağız içinde herhangi bir diş teli olmadığından batma ve yara gibi istenmeyen etkiler görülmez. Kişiye özel oluşturulan her şeffaf plak 0,5 mm düzeltilerek dişlere uygulanır. Bu plaklar günde 18 saat dişte kalmalıdır. 12 yaş ve üzeri tüm kişilerde kullanılması uygundur. Invisalign tedavisinin başarı oranı geleneksel diş teli tedavisine oranla daha yüksektir ve daha kısa bir sürede sonuç alınmaktadır.

Siz de invisalign tedavisi, ortodontik tedavi veya diş teli tedavisi hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. DT. Cengiz Bahçevan

Ortodonti – Diş Teli Hakkında Çok Sorular

Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar ortodontik problemlere neden olabilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduğunca erken tedavi edilmiş olmalıdır. Bu alışkanlıkların erken yaşta önlenecek olması, iskeletsel gelişimin tamamlanması açısından önem arz etmektedir. Bunun yanında dilin yapı anlamında olması gerekenden büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının mevcut olması gibi durumlar da dişlerde aralanmaya neden olur. Yaşanan erken ya da geç süt dişi kayıpları da çapraşık dişlerin oluşmasına neden olabilir. Zamanından önce ağızdan düşen süt dişlerinin yerine, ağızda var olan daimi diş bu boşluğa kayar. Oradan çıkması gereken dişler ise kendisine yer bulamayacağı için çapraşıklık meydana gelir.

Ortodontik tedavi ile dişlerde oluşan çapraşıklık giderilerek düzgün bir diş yapısına ulaşılmaktadır. Bu tedavi sayesince öncelikli olarak görsel açıdan bir düzelme söz konusu olur. Ortodontil tedavinin tek avantajı estetik görünüm elde etmek değildir. Dişlerin düzelmesi ile temizliği doğru bir şekilde yapılır ve diş, diş eti hastalıklarında korunulur. Buna ek olarak çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında da pozitif ilerleme gözlenir.

Diş telleri dişlere ilk takıldığında ağızda bir alışma süreci geçirilir. Diş telinden dolayı ağız içerisinde yara oluşumu görülebilir. Fakat bunlar kalıcı değildir. 1 ay içerisinde diş tellerine alışılacaktır. Diş teli temizliği rutin diş fırçalama ile başlar ve arayüz fırçası, diş ipi kullanımı ile tamamlanıdr. Dişlerin temiz tutulması bu tedavi yöntemi için de oldukça önemlidir.

Diş teli yani ortodontik tedavi, dişlerinde çapraşıklı meydana gelmiş ve 18 yaşını aşmış kişilere uygulanabilir. Ortodontik muayeneler 7 yaşına ulaşmış herkese yapılmalıdır. Eğer bir iskelet veya diş problemi mevcutsa erken müdahale ile diş tedavi edilir.

Ortodontik tedavinin süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Genel olarak birkaç ay ile 4 yıla kadar uzayabilen bir süreçtir. Burada hastanın tedaviye ne kadar hızla yanıt verdiği önemlidir. Bu nedenle bu süre her hasta için özeldir.

Ortodonti tedavisi ağrılı bir süreç değildir. Tedavi sırasında dişe herhangi bir dolgu veya aşındırma uygulanmaz. Bunun yanında diş telleri takıldıktan sonra 1 hafta kadar ağızda bir yabancılama olabilir fakat sonrasında alışacak ve dişlerinizdeki telin varlığını unutacaksınız.

Diş telleriniz takıldıktan sonra asitli içecekler, sert gıdalar, şeker ve sakız gibi temizlenmesi zor olan ürünlerden uzak durulması önerilmektedir.

Ortodontik tedavi dişlerin normal fonksiyonlarına kavuşması için önemlidir. Eğer ortodontik tedavi yapılmazsa çapraşıklık ve iskeletsel bozuklular, çiğneme sorunları, çene kitlenmeleri ve eklem ağrıları, diş çürükleri, dişeti hastalıkları ileri boyutlarda olabilir. Diş kayıpları ve çene kitlenmeleri gibi ciddi problemlerle karşılaşılabilir.

Diğer Tedavilerimiz