Halkalı Klinik:0212 507 49 61
     Bahçelievler Klinik:0212 442 12 12 Bize Yazın Randevu Al

Dental Protez – Diş Protezleri

Diş protezi kaybedilen dişlerin yerine koyulan, hastanın çiğneme fonksiyonunu normale döndürmek ve diş estetiğinin sağlanması amaçlı uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dental protezler kişiye özel olarak üretilmektedir. Tek bir dişe uygulanabileceği gibi tüm dişlere de uygulanabilmektedir. Diş protezlerinde önemli olan özellik öncelikle kişinin ağzına tam uyumlu olmasıdır. Bununla beraber doğal görünmeli ve kullanım kolaylığı sağlamalıdır. Diş protezinin rengi doğal görünmeli, hastanın kemik rengine uyumlu olmalıdır. Dental protez tedavisinde diğer dişlerin korunması önemlidir. Tedavinin ana amacı hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ek olarak dental protez uygulamaları; kırık, şekli bozuk veya rengi değişmiş dişlerin tedavisi için de uygulanmaktadır.

Dişlerimiz sindirimimizin başlangıç noktası olması sebebi ile oldukça önemlidir. Diş protezleri, diş tedavilerinde en son tercih edilen uygulamadır. Bunun nedeni önceliğin dişi kurtarmak olmasıdır. Fakat diş çürümüş veya kırılmış ise ve dolgular yetersiz geliyorsa diş protezi uygulamalarına başvurulmaktadır. Diş protezi tedavisinde hastanın sağlıklı dişlerini korumak her zaman ilk sırada yer almaktadır. Dental protezler; sabit diş protezi ve hareketli diş protezi olmak üzere iki çeşittir.

Sabit Diş Protezi

Sabit diş protezi ağız içine yapıştırılarak uygulanan ve hastanın kendisinin çıkaramayacağı bir diş protezi uygulamasıdır. Bu protezler genelde diş kaybının az olduğu durumlarda kullanılır. Hastanın kendi dişi kullanılarak üretilen sabit diş protezleri, dişin kesilip küçültülmesinden sonra üzerine protezin yerleştirilmesi ile uygulanır. Sabit diş protezinin uygulanması yaklaşık 10 gün kadar sürebilir ve bu sürede hasta hekime birkaç kez gitmelidir. Bu muayenelerde hassas ölçüler alınır, diş rengine karar verilir ve dişin provası yapılır. Sonuç olarak da protezin uygulaması yapılır. Tedavinin hedefi hastanın çiğneme fonksiyonunu yerine getirmek ve diğer dişlerle birebir uyumlu bir protez oluşturmaktır. Protez uygulandıktan sonra hastanın diş temizliğine dikkat etmesi gerekir. Sabit diş protezlerinde çiğnemek rahattır ve estetik bir görünüm kazandırır. Sabit diş protezlerinde zirkonyum veya laminate diş protezleri kullanılmaktadır.

  • Zirkonyum diş protezi:Son zamanlarda dayanıklı yapısı ve uzun ömürlü kullanım sağlaması ile sıklıkla tercih edilen bir sabit diş protezidir. İstenilen renk tonunda ve ışık geçirgenliğinde işlenebilir. Metal alerjisi olan kişilerde uygulanabilen zirkonyum kaplama diş protezleri, pürüzsüz ve doğal bir parlaklığa sahiptir. Zirkonyum; mine kaybı olan dişlere, implant üzeri protezlerde, ortodontik tedavinin mümkün olmadığı diş çapraşıklığı veya ayrılıklarında güvenle uygulanabilir.
  • Laminate veneer:Yalnızca ön dişlere uygulanabilen laminate veneer işlemi, dişlerdeki renk bozukluğunun giderilmesi ve dişlerde oluşan kırık, boşlukların giderilmesi için uygulanan bir tedavidir.

Hareketli Diş Protezi

Hareketli diş protezleri; hastanın kendisinin çıkarıp takabildiği ve eksik dişlerin tedavisinde kullanılan bir diş protez uygulamasıdır. Hareketli diş protezleri, sabit protezlere uygun olmayan durumlarda kullanılmaktadır. Bu protezlerin dört çeşidi mevcuttur.

  • Total Protezler:Kişinin ağzında hiç diş bulunmadığında tercih edilen total protez, alt ve üst çeneye ayrı ayrı uygulanır ve mevcut kemik dokusu ile desteklenir. Halk arasında takma diş olarak da bilinen total protez, çoğunlukla akrilikten üretilir. Kişiye özel olarak üretilen total protez ilk takıldığında ağız içinde yabancılık hissi olabilmektedir. Alt protez, üst proteze göre daha hareketlidir. Bu nedenle alt proteze alışmak daha uzun sürebilir. Total proteze alışma süresi 4 ile 6 hafta arası değişmektedir. Alışmanın hız kazanması için yüksek sesle okuma yapmak ve telaffuz çalışmak gerekmektedir.
  • Parsiyel Protezler:Halk arasında kancalı diş protezi olarak bilinen ve doğal dişlerin bir kısmının olmadığı durumlarda uygulanabilen parsiyel protez, hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilir. Bu protezler akrilik veya dökümden üretilirler. Kaybedilmemiş dişlere kroşe teller ile tutturulur ve estetik bir görünüm kazanması için hassas bağlantılı protez kullanılabilir.
  • İmmediat Protezler: Çekilen dişlerin yerine uygulanan, geçici protez olarak da bilinen bir protez uygulamasıdır. Diş çekimi yapıldıktan sonra dokularda şişlik oluşur ve bu şişliğin iyileşmesi beklenir. Bu süreçte kullanılan immediat protezler, dokuların iyileşmesi ile yerini kalıcı protezlere bırakır.
  • İmplant Üstü Protezler:İmplantlar titanyum veya zirkonyum malzemeden üretilen ve diş kökü görevi gören bir malzemedir. İmplantların üzerine uygulanan protezlerin tutunması yüksektir ve bu sayede hastanın çiğneme ve konuşma fonksiyonları iyi seviyede arttırılmış olur.

Sizin de dental protez veya diş protezleri hakkında aklınıza takılan sorular mevcutsa detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. DT. Cengiz Bahçevan

Dental Protez – Diş Protezleri Hakkında Çok Sorulanlar

Dental protezler, sabit diş protezi ve hareketli diş protezi olmak üzere iki çeşitten oluşmaktadır. Sabit diş protezi ağız içine yapıştırılarak uygulanan ve hastanın kendisinin çıkaramayacağı bir diş protezi uygulamasıdır. Bu protezler genelde diş kaybının az olduğu durumlarda kullanılır. Hareketli diş protezleri; hastanın kendisinin çıkarıp takabildiği ve eksik dişlerin tedavisinde kullanılan bir diş protez uygulamasıdır. Hareketli diş protezleri, sabit protezlere uygun olmayan durumlarda kullanılmaktadır.

Zirkonyum ışık geçirgenliği yüksek, oldukça dayanıklı bir elementtir. Diş protezlerinde de kullanılan zirkonyum ile pürüzsüz ve doğal parlaklığa sahip dişlere sahip olunabilir. Bunun yanında yüksek ışık geçirgenliği, dayanıklılığı ve kullanım kolaylığı sağlaması ile sıklıkla tercih edilmektedir. Metale alerjisi olan kişilere de sağlıklı bir şekilde uygulanmaktadır.

Diş protezlerinin bakımı oldukça önemlidir ve düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Dental protezlerin temizlik ve bakımında protezler için üretilen temizleme ürünleri tercih edilmelidir. Sert fırçalama yaparak temizlemek protezlerin aşınmasına sebep olacağından tavsiye edilmemektedir. Bunun yanında düzenli olarak diş muayenesine gidilmeli, diş ve diş eti sağlığı kontrol edilmelidir.

Laminate diş protezi bir sabit diş protezi uygulamasıdır. Bu işleme lamnate veneer denmektedir. Sadece ön dişlere uygulanan bu işlemin temel amacı renk bozukluklarını veya kırık ve boşlukları gidermektir.

Diğer Tedavilerimiz